25 iunie 1923 – Istoria continuă

Clubul Sportiv Rapid s-a înființat la data de 25 iunie 1923, când într-o sală a școlii primare din cartierul bucureștean Grivița a avut loc o întrunire ad-hoc a pionierilor rapidiști. Mai mulți lucrători de la Atelierele Grivița, alături de jucători ai echipei de fotbal Excelsior, au semnat actul constitutiv al unei instituții sportive care, iată, rezistă la 95 de ani distanță. Numele de botez inițial fost Asociația Culturală și Sportivă CFR, iar primele secții pe care s-a pus accent au fost fotbal, atletism, lupte și haltere. Încă din primul moment de existență, clubul feroviar s-a adresat muncitorilor din breaslă, dar și celor fără posibilități materiale care, în acest fel, erau invitați să practice sportul în mod organizat, cu titlu de gratuitate.

Primul președinte ales a fost un maistru, Teofil Copaci, în timp ce primul căpitan al echipei de fotbal a fost strungarul Grigore Grigoriu, care jucase și la Venus București.

Alegerea culorilor alb-vișinii are și ea o poveste aparte. Albul simboliza contrastul cu negru, culoare predominantă la rivala Venus, considerată o echipă a burgheziei. Numai că soția unuia dintre pionieri nu a fost de acord, deoarece tricourile albe ar fi fost greu de spălat, iar cum bazele sportive erau în apropierea liniilor de cale ferată, este lesne de înțeles decizia de a pune lângă alb o culoare închisă. Nuanța de vișiniu a fost aleasă în semn de distincție, fiind mai puțin utilizată în acea vreme, în perioada interbelică.

Foarte curând, muncitorii feroviari din provincie vor prelua modelul astfel că, deși Rapid București a rămas clubul principal al Ministerului Transporturilor, aproape toate regionalele de căi ferate din țară au înființat asociații sportive și culturale.

Astfel, pe lângă impresionantul palmares sportiv, CS Rapid București se bucură, în continuare, de simpatia întregii țări, performanța socială fiind, poate, mai importantă, în cei 95 de ani de activitate continuă, decât succesele sportive în sine.

La Mulți Ani Rapid!