Corelația între Rapid și Revoluție

În aceste zile se serbează trei decenii de la momentul căderii regimului comunist. Revoluția din Decembrie 1989 este un subiect foarte dezbătut în această perioadă. Este și motivul pentru care vă propunem o retrospecție de amploare, încercând să găsim corelații între spiritul rapidist și ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani.

Cercurile de suporteri rapidiști au lansat ideea conform căreia sloganurile scandate la Revoluție ar avea legătură cu ceea ce se petrecea în tribuna giuleșteană. Galeria Rapidului a avut un curaj fenomenal, înainte de 1989, atunci când s-a scandat, la meciurile de fotbal, inclusiv celebrul slogan ”Cine ne-a băgat în B! Ceaușescu PCR”.

În vara lui 1989 s-a petrecut un alt episod celebru. Echipa de fotbal Rapid București, la acea vreme deja picată în Divizia B, urma să joace o semifinală de Cupa României cu Steaua. Meciul a avut loc în Regie și s-a terminat cu scorul de 3-2 pentru Steaua, mulți dintre cei care au fost la meci spunând că arbitrajul a fost pro Steaua. Nemulțumirea a fost mare, iar scutierii au înconjurat stadionul, de teamă ca galeria rapidistă să nu se revolte împotriva regimului.

Șef de galerie în Giulești era regretatul Constantin Mincea, cel asupra căruia Securitatea a făcut presiuni să se mute la Victoria București. De altfel, în 1989 erau zvonuri din ce în ce mai insistente că autoritățile doreau comasarea Rapidului și a Victoriei, care să funcționeze sub numele CFR Victoria. Suporterii rapidiști, al căror nucleu era prezent la toate meciurile (fotbal, handbal, volei, baschet) nu au acceptat unirea cu o echipă a miliției, iar autoritățile au renunțat, în cele din urmă, la acest plan.

În zilele Revoluției, pe străzi, la Timișoara, București și în alte orașe, se auzea ”Noi suntem poporul”. Este o propoziție ușor adaptată după ceea ce spunea Constantin Mincea când venea la galerie, înainte de meci: ”Noi suntem echipa poporului”.

De asemenea, adaptare conformă cu contextul este și sloganul scandat după căderea regimului ceaușist: ”Ole, ole, ole, ole, Ceaușescu nu mai e!”. La acel moment singura galerie care cânta era cea a Rapidului, iar refrenul ”Ole, ole, Te iubim Rapidule” este, suntem convinși, mai mult decât o asemănare întâmplătoare cu refrenul străzii, în Decembrie 1989.

Rapidul a plătit cu sânge tributul libertății obținut la Revoluție. Trei rugbyști legitimați la echipa Rapid București, Florin Butiri, Petre Astafei și Bogdan Stan, au fost împușcați mortal în acele zile. O troiță ridicată în amintirea lor este astăzi în fața Sălii Polivalente ”Rapid”.

Într-un material viitor, dedicat de asemenea corelației Rapid-Revoluție, vom vorbi despre participarea Rapidului în Cupa Intertoto, în 1989.