Drept la replică

În virtutea materialelor mediatice apărute în ultima vreme, conducerea CS Rapid București publică un punct de vedere oficial, drept la replică în urma articolului apărut în Pro Sport, sub semnătura lui Matei Udrea. Materialul respectiv poate fi vizualizat la următoarea adresă: http://www.prosport.ro/sport-life/special/interviu-socant-miron-cozma-spune-organizat-sarbatoarea-rapidului-calitate-fosta-glorie-eram-indreptatit-dau-lovitura-incepere-plus-minerii-n-au-facut-represiune-n-facut-piata-universitatii-facut-l-16527681

Încă de la primele rânduri se constată o inexactitate crasă în relatări. Evenimentul ”Rapid 94” nu a avut loc într-o zi de sâmbătă, cum susține Matei Udrea, ci duminică 25 iunie 2017. De aici, orice cititor responsabil înțelege că materialul poate conține alte greșeli, fiind scris în grabă și fără o documentare fundamentată.

Punct cu punct, vom urmări materialul respectiv, cu al cărui titlu suntem de acord: șocant. Îl informăm pe domnul Matei Udrea că noi, CS Rapid București, am înțeles perfect de ce au protestat suporterii rapidiști, atunci când l-au văzut pe Miron Cozma în teren. Deci e demontabilă metafora domniei sale, cu ”cartoful fierbinte”. Pentru a lămuri acest aspect, vrem să venim în întâmpinarea cititorului cu cronologia faptelor.

În săptămâna premergătoare evenimentului, la discuțiile despre organizare a participat doar Lucian Ionescu, din partea Asociației Rapid Old-Boys, fără să se pomenească vreodată de implicarea lui Sorin Radu și a firmei pe care o reprezintă. Nu s-a pomenit niciodată despre venirea lui Miron Cozma sau a altcuiva care să dea lovituri onorifice de începere. Am agreat cu Lucian Ionescu o matrice de desfășurare a evenimentului, cu intercalarea meciurilor de fotbal și a momentelor de premiere pentru secțiile CS Rapid București.

Din acest motiv, atunci când luni 26 iunie am fost întrebați în privat despre persoana care l-a adus, l-am nominalizat, repetăm în privat, nu public, pe Lucian Ionescu, în condițiile în care, din punctul nostru de vedere, existau două părți implicate: noi și Asociația Rapid Old-Boys. La intervenția domnului Lucian Ionescu, am venit cu completarea acestui punct de vedere, preluând ceea ce ne-a transmis Lucian Ionescu, despre relația Sorin Radu-Miron Cozma.

Ulterior, Sorin Radu însuși a precizat că pe filiera domniei sale a ajuns Miron Cozma să fie invitat, alături de echipele din provincie, la evenimentul nostru.

Domnule Matei Udrea, noi nu ne cerem scuze, cu jumătate de gură sau cu toată gura, față de nimeni. Nu avem de ce, singura motivație fiind confuzia creată la prima comunicare, care totuși a fost una privată făcută publică fără acordul nostru. Desigur că faptul că nu ne-am informat temeinic asupra celor pe care le-a intenționat Sorin Radu, venit în consorțiu pe filiera Rapid Old-Boys, nu ne scuză, acesta fiind singurul lucru pe care ni-l putem reproșa. Rezultă deci că nu avem de ce regreta pentru că, așa cum ați spus dvs, i-am fi rezervat un loc lui Miron Cozma în program, acest lucru nefiind real.

Ne bucurăm să aflăm, abia acum, că avem un simpatizant de aproape jumătate de secol în persoana domnului Miron Cozma, însă acest lucru este departe de a-l fi invitat noi în Giulești. Nu ne interesează afirmațiile lui Miron Cozma cu privire la o eventuală ațâțare a suporterilor de către George Copos sau altcineva, împotriva domniei sale. Noi considerăm că a fost un gest spontan al tribunei, spectatorii fiind și ei surprinși de apariția lui Miron Cozma. Chiar… De unde oare puteau afla suporterii de prezența lui Cozma?

Afirmația lui Miron Cozma, redată sub semnătura lui Matei Udrea, conform căreia Miron Cozma ar fi fost unul dintre organizatori, în contextul celor de mai sus, ne surprinde, ne șochează și ne face să râdem cu poftă. CS Rapid București și-a asumat cheltuielile legate de organizare, fapt care poate fi dovedit cu acte. Poate să facă și Miron Cozma același lucru? Noi nu ne-am întâlnit cu Miron Cozma, reamintim, doar în ziua meciului, când a stat la tribuna oficială, coborând doar pentru controversata lovitură de începere. Că între Miron Cozma și Sorin Radu o fi existat vreo înțelegere, nu cunoaștem și este altceva, însă nu credem că, în situația respectivă, Miron Cozma are dreptul să se erijeze în organizator și, cu atât mai puțin, să afirme că nu a plătit nimic CS Rapid București pentru eveniment.

Ne șochează și faptul că Miron Cozma a afirmat că nu o cunoaște pe președintele CS Rapid București, Valy Ionescu-Caciuriac, care este o sportivă emblematică a clubului feroviar. Acest lucru dovedește care este nivelul de cultură rapidistă a lui Miron Cozma, unul ușor reductibil doar la echipa de fotbal, probabil, deci fără a înțelege spiritul in integrum a ceea ce înseamnă CS Rapid București.

Faptul că Miron Cozma i-ar fi dat medalia lui Mircea Pascu, din snopul celor rămase la final, nefolosite, nu îmbracă un caracter oficial, petrecându-se după încheierea festivității.

Considerăm că în prezentul material am prezentat faptele succint și real, pentru a elucida o problemă care deja ne-a consumat suficiente resurse. Credem că pentru cele relatate în materialul la care facem trimitere, sunt responsabili, în solidar, atât intervievatul, Miron Cozma, cât și jurnalistul, Matei Udrea, ca și instituția mass-media Pro Sport.

Vă mulțumim pentru atenție!