Giuleștiul casa voleiului românesc
Voleiul este un sport pe care, de-a lungul deceniilor, românii l-au apreciat și îndrăgit. Sportul cu mingea la fileu a fost, la clubul feroviar, o preocupare constantă și valoroasă. Dacă în perioada interbelică muncitorii de la CFR sunt atestați documentar ca jucători de volei, fiind înscriși într-un campionat districtual și apoi al regiunii București, în schimb, după Cel De-al Doilea Război Mondial, voleiul lângă Podul Grant ia amploare.
Primele titluri naționale, înregistrate oficial ca atare, se află în vitrina Clubului Sportiv Rapid București lucru cu care, desigur, ne mândrim. În contextul de mai sus, ne-am gândit să vă oferim o mică pagină de istorie, în care vom vorbi despre primul titlu la masculin, respectiv primul titlu la feminin, cucerite de feroviari.
În anul 1949, la București avea loc primul campionat național masculin de volei. Într-una dintre cele trei serii preliminare, s-a aflat CRR București, care le-a avut ca adversare pe Godeanu, Petrolul București, CSU Timișoara, Electrica Timișoara, CFR Brăila și CSA Sibiu.
Formația noastră s-a calificat în turneul final patrulater, în care a înregistrat următoarele rezultate: 3-2 cu CSU București, 3-2 cu CSCA București și 3-1 cu Electrica Timișoara. Astfel, neînvinsă, formația ceferistă cucerea primele medalii de aur la campionatul național. Componența pionierilor voleiului rapidist nu se uită niciodată: Sîrbu, Meadu, Erdeli, Niculescu, Costin, Orășanu, Ponova și Pîrloagă.
În anul 1950 s-a desfășurat și primul campionat național feminin în țara noastră. Competiția a fost deschisă pe 7 mai, în fața a 2500 de spectatori, cu un meci între Flacăra și Locomotiva CFR București, scor 3-1 la seturi. Treptat însă, sextetul giuleștean și-a intrat în ritm iar în semifinale a câștigat cu 3-1 în fața celor de la CSU București. În finală, feroviarele și-au luat o strălucită revanșă în disputa cu Flacăra, pe care au depășit-o cu 3-1. Prima campioană națională la feminin avea următoarea configurație: Magda Niculescu, Mariana Popovici, Cornelia Protopopescu, Anca Țundrea, Marcela Dumitrescu și Elena Lazăr.
Succesul reprezentantelor sexului frumos a fost dublat de cel al băieților, care, în fața unei asistențe cifrate la 4000 de spectatori, au învins CCA București în meci decisiv cu 3-2, păstrându-și cununa cu lauri.
Acestea au fost primele succese ale voleiului rapidist, coincidente cu bazele voleiului românesc. Mai târziu, echipa masculină va cuceri de trei ori Cupa Campionilor Europeni, făcând astfel ca secția de volei să fie una dintre cele mai titrate ale CS Rapid București.
Ne face plăcere să ne reamintim astfel de aspecte și să observăm că pasiunea pentru volei a rapidiștilor s-a păstrat, în pofida dificultăților actuale, nealterată.