In memoriam pentru rugbyștii Rapidului

În anul 1989, România a îndepărtat orânduirea comunistă, printr-o Revoluție în care peste 1000 de oameni au murit pentru un ideal, pentru o nouă ordine socială.

Printre victime s-au aflat și 3 jucători de rugby, care în acel moment erau legitimați la echipa rapidistă. Petre Astafei, Florin Butirii și Bogdan Stan au ieșit în stradă ignorând gloanțele care erau trase nu se știe de cine, nu se știe de ce și nu se știe de unde.

Trei oameni tineri, rugbyști de perspectivă, au pierit în condiții neelucidate și astăzi. Petre Astafei, fratele medaliatei olimpice la săritura în înălțime, Galina, a murit împușcat în Piața Revoluției, pe 22 decembrie 1989. Florin Butirii, altruist din fire, încerca să salveze o familie dintr-o clădire incendiată, în zona Televiziunii, când a fost nimerit de un glonț în stomac. A murit în spital, pe 26 decembrie 1989.

Bogdan Stan a avut un final tragic, după ce pe baricadele din Piața Universității, a fost martor la moartea unui prieten apropiat, care a pierit chiar în brațele sale. Ajuns la Televiziunea Română, Bogdan a fost împușcat și el mortal.

Memoria celor trei rugbyști rapidiști va fi cinstită de-a pururi, fie și măcar prin aceste cuvinte. Dintre sutele de fotografii pe care le puteam alege, ni s-a părut sugestivă cea în care mama lui Petre Astafei ține în mână fotografia fiului plecat printre îngeri.

De remarcat și spiritul de sacrificiu al practicanților jocului cu balonul oval, în total, la Revoluția din Decembrie 1989 murind 6 rugbyști, dintre care 3 de la Rapid, unul de la Energia și 2 de la Steaua.

Conducerea CS Rapid București transmite condoleanțe familiilor îndoliate!