Necula Răducanu primul portar înlocuitor în istoria Campionatelor Mondiale de fotbal

Evenimentul principal al verii îl reprezintă, fără discuție, turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Rusia, care, în acest week-end, își determină medaliatele.

Mondialul din acest an a bifat o premieră care constă în introducerea celei de-a patra schimbări de jucători, dacă jocul ajunge în prelungiri. Acest fapt ne-a determinat să efectuăm un excurs de natură istorică, astfel că am observat că primul Campionat Mondial la care au fost permise ”picioarele proaspete” în teren este cel din Mexic, 1970.

Atunci, printre cele 16 națiuni participante, s-a aflat și România, în al cărei lot s-au regăsit cinci jucători rapidiști: Necula Răducanu, Nicolae Lupescu, Dan Coe, Ion Dumitru și Alexandru Neagu.

Emblematicul portar Rică Răducanu a fost, de altfel, primul portar înlocuitor într-un meci de Campionat Mondial. Pe 10 iunie 1970, la Guadalajara, România întâlnea într-un meci din ultima etapă a grupelor, Brazilia, campioană mondială în 1958 și 1962. Naționala Selecao s-a impus cu scorul de 3-2 și urma să cucerească, pe platourile aztece, un nou titlu al lumii. În acel meci, antrenorul Angelo Niculescu l-a trimis între buturi pe regretatul Stere Adamache, cel care apărase și în meciurile precedente (0-1 cu campioana mondială en-titre Anglia și 2-1 cu Cehoslovacia). În minutul 28, sud-americanii conduceau deja cu 2-0, după două goluri parabile încasate de portarul nostru. Atunci a fost introdus în poarta României Necula Răducanu, el fiind primul cerber implicat într-o schimbare, la un Campionat Mondial.

Giuleșteanul a avut o prestație foarte bună, primind un singur gol, înscris de celebrul Edson Arantes do Nascimento Pele. De semnalat și că un gol în victoria cu Cehoslovacia a fost marcat de către rapidistul Alexandru Neagu.

Astăzi, pe Stadionul Krestovski din St. Petersburg, de la ora 17.00, are loc finala mică a Campionatului Mondial de fotbal, între Belgia și Anglia. Meciul pentru titlul mondial se desfășoară mâine, de la ora 18.00, pe Stadionul Lujniki din Moscova, între Franța și Croația.