Povestea locomotivei-simbol a CS Rapid București

În foaierul Sălii Polivalente ”Rapid” tronează la loc de cinste locomotiva care a devenit o imagine-simbol a CS Rapid București. Puțină lume, în zilele noastre, mai știe însă care este povestea exponatului respectiv.

În anul 1956, un tânăr absolvent al Institutului de Căi Ferate din București, Vasile Pascu, la finalizarea studiilor, și-a ales ca lucrare de absolvire, construcția unei machete de locomotivă. El a ”migălit” câteva luni până când a cizelat locomotiva de culoare neagră, după care a prezentat-o comisiei de examinare, dând și explicațiile de rigoare.

Examenul a fost trecut cu brio, ca un șut din voleu, direct sub bara transversală. Numai că locomotiva rapidistă a rămas doar în acest stadiu, de pe acest plan la scară redusă nefiind construită niciodată o mașinărie funcțională, care să parcurgă kilometri pe drumul de fier.

La un moment dat, locomotiva era uitată undeva, într-un depozit, de unde a fost recuperată de un devotat suporter rapidist, Gheorghe Scurtu. Acesta i-a dat imediat o utilitate simbolică și a adus-o la sediul CS rapid București, unde a fost ”adoptată” imediat ca imagine-fanion a clubului feroviar.

Așadar, locomotiva pe care noi toți o acceptăm ca insignă de valoare a CS Rapid București are o istorie frumoasă, romanțată chiar, și a depășit frumoasa vârstă de 60 de ani. Să nu îl uităm pe cel care a creat-o, regretatul inginer Vasile Pascu, dar și pe ceilalți, care au ”însuflețit” un obiect altfel sortit uitării și, poate, distrugerii materiale.