Rapid câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni la handbal feminin 1963-1964

Ediția 1963-1964 la handbal feminin a Cupei Campionilor Europeni, cea mai galonată competiție continentală pentru echipele de club, a fost cucerită de către Rapid București.

Echipa feroviară, pregătită de Gabriel Zugrăvescu, era campioană națională la handbal în 7, o variantă relativ nouă, și vicecampioană la varianta tradițională de atunci, handbal în 11. Grație acestor rezultate, rapidistele au primit dreptul de a reprezenta România în Cupa Campionilor Europeni.

Traseul până la finală a fost unul lejer, giuleștencele presărând adversarele următoare: Spartak Subotica (Iugoslavia) 13-5 și 6-8, Fortschrit Weinsfeld (Germania) 8=4 și 10-9 sau Spartacus Budapesta (Ungaria), în semifinale, 13-5 și 11-7.

Finala Cupei Campionilor Europeni s-a desfășurat în manșă unică, la Bratislava, în Cehoslovacia. Rapid București s-a impus la limită, după un joc foarte greu, cu 14-13, în fața campioanei din Danemarca, IH Helsingor.

Astfel, rapidistele au cucerit râvnitul trofeu. Lotul echipei noastre (foto) le-a avut în componență pe : Irene Nagy-Klimovski, Margareta Hanec, Maria Constantinescu, Ana Stark-Stănișel, Aurelia Sălăgeanu, Iuliana Naco, Elena Nedeșiu, Constanța Dumitrescu, Rodica Floroianu și Antoaneta Vasile Oțelea.

În ultimul act, golurile rapidiste au fost înscrise de Hedeșiu 5, Stark 4, Florianu și Dumitrescu câte 2, Naco unul. Acest mare succes al unei echipe românești de club venea după triumful celor de la Știința București, din aceeași competiție, consemnat în 1961. De altfel, Rapid București a fost desemnată, într-un clasament de specialitate, pe locul al treilea în clasamentul cluburilor europene, din 1965.

Ceva mai devreme, în 1963, echipa națională masculină feroviară a României, bazată pe osatura Rapidului, cucerise medaliile de bronz la Campionatul Internațional feroviar desfășurat în Polonia. În finala mică, rapidiștii trecuseră de Cehoslovacia, cu 10-5. Se cuvine amintit și acest lot: Medeșan, Ilie, Constantinescu, Barbu, Ionescu, Tursugian, Mureșan, Tănăsescu, Simion Pompiliu, Lungescu și Stoian.

O tempora!