Rapid prima participantă în Cupa Intertoto

Un alt material legat de corelația dintre Rapid și Revoluția din Decemrbie 1989 vă este oferit de redacția CS Rapid București.

Echipa de fotbal Rapid București, retrogradată în Divizia B, a fost prima reprezentantă a României în Cupa de Vară – Intertoto. Această competiție a fost creația loteriilor naționale, care astfel au dorit să umple golul pronosportiștilor din intersezon. În timp, Cupa Intertoto a devenit o competiție ce punea la bătaie locuri în Cupa UEFA, pentru echipele câștigătoare.

Rapidul a participat în 1989 la Cupa Intertoto fiind distribuită într-o grupă cu Spartak Varna (Bulgaria), Wismut Aue (RDG) și Orgryte (Suedia). Se juca în sistem tur-retur, iar antrenorul giuleștenilor, la începutul campaniei, a fost Ștefan Coidum. În primul meci feroviarii au cedat cu 3-1 la Varna, dar după aceea au învins Orgyte în Giulești cu 3-1. Apoi echipa a fost preluată de antrenorul Gheorghe Mulțescu (foto), sub comanda sa învingând pe teren propriu cu 5-0 pe Spartak Varna și cu 2-1 pe Wismut Aue.

A urmat deplasarea cu cântec de la Orgyte, meci pierdut cu 2-0, în urma căreia au rămas în Occident trei jucători: Alexandru Aprodu, Lucian Ilie și Gabriel Ciolponea. Evident că acest fapt a fost anchetat de Securitate, după cum era standardul procedural al acelor vremuri.

Ultimul meci din Cupa Intertoto s-a disputat la Aue, în fosta Germanie DEmocrată. Cu efectivul redus după cele trei ”dezertări”, Gheorghe Mulțescu, în vârstă de 38 de ani atunci, a intrat el însuși în teren, marcând golul de 1-0. Rapid a condus cu 2-1 lam pauză, dar a pierdut cu 3-2.

Alb-vișinii au terminat onorabil grupa de Cupa Intertoto, pe locul secund, cu 6 puncte, toate obținute în Giulești.

Apoi, după Revoluție, s-a vorbit despre posibilitatea ca Rapidul să înlocuiască în prima divizie pe Victoria sau FC Olt Scornicești, desființate după căderea comunismului, însă suporterii din ”Potcoava Giuleștiului” au refuzat preferând promovarea pe criterii de performanță sportivă, care s-a produs chiar în acel sezon.