Și noi ne-am fi dorit un stadion mai mare

Referitor la ultimele discuții generate în spațiul virtual, de anunțul Companiei Naționale de Investiții, legat de reconstrucția Stadionului ”Valentin Stănescu-Giulești”, conducerea CS Rapid București face câteva precizări importante și care sperăm să lămurească problemele.
Stadionul, în noua sa formă arhitectonică, respectă standardele de securitate impuse de forurile internaționale de specialitate, FIFA și UEFA. Astfel, spațiile de siguranță sunt mai mari, căile de acces sunt mai late și, implicit, ocupă o suprafață mai mare. De aceea nu există posibilitatea fizică de a construi un stadion cu capacitate mai mare de 15 000 de locuri. Mai mult, în forma inițială, arena de fotbal era prevăzută cu pistă de atletism și 12 000 de locuri pe scaune. Prin renunțarea la pistă, capacitatea a putut fi crescută până la 15 000 de locuri pe scaune.
Pe de altă parte, dispunerea urbanistică a Stadionului ”Valentin Stănescu-Giulești” este una care nu permite intervenții majore la nivel de infrastructură. Stadionul va rămâne pe vechea vatră și își va păstra caracteristica de unicitate, fiind singurul din București construit la nivelul solului. Suntem limitați de vecinătatea liniei de tramvai de pe Calea Giulești, respectiv de liniile de cale ferată. Legislația în vigoare nu permite nicio construcție mai aproape de distanța de 20 de metri de la aul unei căi ferate, așa că alte modificări structurale nu au fost posibile, din punct de vedere legal în primul rând.
Ceea ce este însă de bun augur pentru CS Rapid București, este faptul că toate sălile de sport (haltere, box, karate, popicărie, jocuri, atletism), existente actualmente sub tribune, vor fi reconstruite în complexul sportiv rapidist, însă în locații diferite. Așadar, în urma construcției unui stadion-bijuterie, toate sporturile practicate la CS rapid București vor beneficia de săli noi, modernizate și utilate corespunzător mari performanțe.
CS Rapid București mulțumește, pe această cale, Guvernului României și Companiei Naționale de Investiții, precum și suporterilor, pentru înțelegerea și răbdarea  manifestată.
În continuarea celor de mai sus, atașăm informații de natură tehnică, înaintate de către Compania Națională de Investiții, la solicitarea noastră.

Conform certificat urbanism nu avem voie sa depasim suprafetele si amprenta la sol existenta si nici regimul de inaltime.

–        Conform  cerintelor ISU intre Teatrul Giulesti si stadion trebuie sa avem 17 metri.

–        La fel trebuie asigurat la ISU accesul masinii de pompieri deci trebuie sa ne departam 4 metri fata de linia ferata.

–        In aceste conditii de restrictii pentru a asigura caile de evacuare, grupurile sanitare si functiunile conexe singura varianta este cea pe dreptunghi nu pe oval ca si forma a stadionului.

–        La fel spatiile lojelor vip trebuie sa respecte normativul UEFA si mananca mult spatiu din tribuna 1.

–        Trebuie sa pastram si functiunile existente conexe care ocupa suprafete.

Destinații conexe:

– Sali sport C.S. Rapid – 1946,85 mp suprafete dedicate exclusiv activitatilor sportive, din care:

  • Sala haltere 143,50 mp + functiuni conexe ( vestiare barbati/ femei, birou antrenor, vestiar antrenor)
  • Sala box 108,75mp + functiuni conexe ( vestiare barbati/ femei, birou antrenor, vestiar antrenor)
  • Sala lupte/ judo/ karate 148,60mp + functiuni conexe (vestiare barbati/ femei, 2x vestiare antrenori)
  • Sala multifunctionala tenis/ volei/ baschet 479,70mp + functiuni conexe (2x vestiare barbati, 2x vestiare femei, 2x birouri antrenori+vestiare)
  • Pista atletism 60,00m indoor 570,90mp
  • Sala forta 72,10mp
  • Sala recuperare (cu sauna) 64,90mp
  • Pista popice 358,40mp+ functiuni conexe (garderoba, depozite, grupuri sanitare)

-cazare 325,85mp – 7 camere / 4 paturi, dotate cu grup sanitar propriu (s camera = 30,00mp, s grup sanitar = 6,10mp, s hol = 10,45mp – arie utila camera = 46,55mp)

-alimentație publică – spatii servire masa cu bucatarie tip catering – aferent cazare 95,90mp, aferent Sali de sport 131,00mp.

 

 

Conform manualului UEFA dimensiunile gradenelor , a scaunelor si a locurilor dintre ele sunt strcit stabilite , nu putem inchesui pe gradene un numar mai mare de scaune ca depasim cerintele uefa